Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Akademisi (AAPD), EÇÇ’yi 71 aylık veya daha küçük bir çocukta herhangi bir süt dişinde bir veya daha fazla çürük (kavitesiz veya kaviteli lezyon), eksik (çürük nedeniyle) veya dolgulu diş yüzeyinin varlığı olarak tanımlar.
Ayrıca 3 yaşından küçük çocuklarda herhangi bir düz düzey çürüğü belirtisi ise şiddetli erken çocukluk çağı çürüklerinin (S-EÇÇ) göstergesidir.
Dünya çapında pandemik bir hastalık olmaya devam eden EÇÇ’ den etkilenen çocuk sayısı gün geçtikçe artmaktadır.
Peki EÇÇ’ yi önlemek için ne yapılabilir?
-Gebelikte kalsiyum eksikliği, D vitamininin düşülüğü gibi bazı yetersizlikler bebeklerin dişlerinde yeterince iyi minerealize olmama (hipoplazi) ve EÇÇ ile ilişkili durumlara neden olabilmektedir. Bu nedenle gebelik süresi boyunca ve sonrasında lütfen rutin kontrollerinizi aksatmayın!!!
-Bebeğinizin gece boyunca meme veya biberonda uyumasını önleyin,
-Biberonun içine tatlandırıcı (bal, pekmez,şeker vs.) ilave etmeyin ,
-Diş plağı ve kötü ağız hijyeni EÇÇ için güçlü risk faktörleridir. Bu nedenle ilk dişin sürmesinden itibaren florürlü diş macunu ile dişler fırçalanmaya başlanmalıdır. Tavsiye edilen flor miktarı;
! 6 aydan 2 yaşına kadar olan çocuklar için – ince bir leke, yarım bezelye (0,05-0,1 g);
! 2-6 yaş arası çocuklar için, diş fırçası üzerinde küçük bir bezelye boyutu veya genişliği (0,25 g);
! 6 yaş ve üzeri çocuklar için, bir çocuğun diş fırçasının tam uzunluğu (1–1,5 g) kadar olmalıdır.
-Çürük bulaşıcı bir hastalık olduğu için aile bireylerinin ve çocuk bakıcılarının da bu konuda gerekli önlemleri aldığından emin olunmalıdır.
-Çocuğunuzun İLK DİŞ HEKİMİ KONTROLÜNÜ EN GEÇ 1 YAŞına kadar yaptırmalısınız.
Sürekli diş dizisinde çürük riskinin tahmininde önemli bir gösterge olan süt dişi çürükleri, tedavi edilmedikleri takdirde erken süt dişi kayıpları, maloklüzyon, büyüme gelişme geriliği, beslenme yetersizliği, konuşma problemleri, rampant çürükler, ağrı, iltihap, apse, gastrointestinal sistem bozuklukları gibi somatik-bedensel problemlere, çocuğun öz saygısının azalması, okul günü kaybı, okulda öğrenme aşamasında konsantrasyon kaybı gibi sübjektif yetersizliklere, özel sağlık bakım ihtiyacı olan çocuklarda ise olası sistemik hastalıklara ve yaşam kalitesinin azalmasına neden olmaktadır.
Erken teşhis ile doktorunuzun belirleyeceği yöntemler sayesinde bu hastalık başlangıç aşamasıdayken durdurulabilir, tedavi edilebilir ve böylece bebeğinizin yaşam kalitesi etkilenmez.