Süt Dişleri Ne Zaman Oluşur Ve Ne Zaman Çıkmaya Başlar?
🦷Bebeklerin diş çıkarma zamanları da diğer pek çok özellik gibi bebekten bebeğe değişkenlik gösterebilir. Süt dişlerinin erken ya da geç çıkmasının özel bir durumu yoktur. Bebeklerin diş çıkarma zamanlarının farklılık göstermesi normal bir durumdur.
🦷Altta yatan başka bir hastalık yoksa bebeklerin dişlerinin erken ya da geç çıkması bir problem teşkil etmez. Çok nadiren başka hastalıklara bağlı olarak hiç diş çıkmaması gibi durumlar görülebilmektedir. Sağlıklı bir bebeğin erken veya geç diş çıkarması endişelenmeyi gerektirmez. Süt dişlerini geç çıkaran bebeklerin, kalıcı dişlerinin gelmesinde de gecikmeler yaşanabilir.
🦷6 Aydan önce diş çıkaran bebeklerde; ağız bakımı daha güç olacağından diş çürüğü riski artmaktadır, bu sebeple ilk diş hekimi muayenesi önemlidir.
🦷Bütün dişler tamamlandığında 20 adet diş olması beklenir. Bu genelde 3 yaş civarında gerçekleşir.
🦷Dişin çıkacağı zamanı genetik etkileyebilir.
Hangi Sırayla Süt Dişleri Çıkar?
🦷🦷Dişler genelde belirli bir sıra ile çıkar ama çıkmaz ise de her zaman bir problem var demek değildir. Dişlerin geç çıkması genellikle prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı, ya da düşük D vitamini seviyesi ile ilgilidir. 18 aylık ancak hala süt dişleri ağızda değilse diş hekimine muayeneye mutlaka gidilmelidir.
Süt Dişleri Çıkarken Nelerle Karşılaşabiliriz?
Diş çıkarma zamanlarında huysuzluk, huzursuzluk, özellikle gece uykularında bölünmeler, buldukları herşeyi ağıza götürme, tükürüğün ağız dışına akması, dişetlerinde kızarıklık ve çok nadir 38.5°C’ yi geçmeyen ateş görülmektedir.