Koruyucu Ve Önleyici Dental Tedaviler

Süt Dişi Değil Mi  Nasıl Olsa Düşmeyecek Mi?

Evet süt dişleri düşecek ama çocuklarınızın senelerce ağrılar, enfeksiyonlar, sürekli ilaç kullanımları, bunların yarattığı psikolojik ve sosyal problemler ile büyümesini  anne-baba olarak ister miydiniz?
Çocuklarımızın bu gibi durumlar ile karşılaşmalarını önlemek için öncelikle;
· Günde en az iki defa, iki dakika diş fırçalamaları,
· Şekerli ve şeker oranı yüksek gıdalar ve içeceklerden uzak durmaları,
· İlk dişlerin sürmesini takiben 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolünde olunması,
· Dişlerde renklenme veya çürük şüphesi olduğu takdirde beklemeden çocuk diş hekimine başvurulması ve gerektiğinde tedavi edilmesi oldukça büyük öneme sahiptir.

Unutmayın ki diş çürüğü asla KADER değildir! Her çocuk doya doya ve sağlıkla gülmeyi hak eder.

Koruyucu Ve Önleyici Dental Tedaviler

Yapılan çalışmalar okul çağındaki çocuklarda diş çürüklerinin yaklaşık % 50’ sinin çiğneme bölgelerinde başladığını göstermektedir. Bu bölgeleri çürük gelişiminden korumak için- bir nevi diş aşısı- bir uygulama geliştirilmiştir.

Süt azı dişlerine, kalıcı büyük-küçük azı ve hatta bazı kesici dişlere uygulanabilir. Diş sürmesi tamamlandıktan yani 3 yaş civarı fissür örtücü uygulamalarına başlanabilir. Fissür örtücü koruyuculuğunu diş düşene kadar devam ettirir. Bu nedenle tekrarlanmasına gerek yoktur. Ancak kırılma, aşınma gibi durumlar zamanla görülürse diş hekiminiz fissür örtücü uygulamasını tekrarlayacaktır.

 

Diş Lekelenmeleri Geçer Mi?

Diş lekelerine sahip çocuklar oldukça fazla ve bunun bunun birkaç sebebi var.
1️-Artık aileler çok daha bilinçli (ki bu çok iyi birşey) böylece biz çok daha fazla dişi renklenmiş hastayı erken dönemde görüyor oluyoruz.
2️-Bağışıklık güçlendirici için kullanılan takviye gıdalar arttı.
3️-Demir ilacı kullanımında aileler artık yan etkileri bildiğinden, erken dönemde önlem amaçlı da gelebiliyor.
4️-Büyük şehirde yaşayan çocuklarda alerjiler yaygın. Bu durum nefes alışverişlerini de etkiliyor. Allerjik burun tıkanıklığına bağlı ağız solunumu dediğimiz istenmeyen bir durum ortaya çıkıyor. Ve bu durum lekeleri arttırıyor.
Çoğu zaman temizlikten sonra; fark oldukça belirgin olmasına rağmen bazen de uzayan Demir preparatı kullanımlarında lekeler çıkmayabiliyor. Ayrıca bazı hastalıklar sonucunda dişlerde geri dönüşümsüz lekelenmeler olabiliyor. Nihai kararı diş hekiminiz verecektir.

 

Eyvah Süt Dişinin Arkasından Diş Geliyor!

?Çocuklarda sıklıkla gördüğümüz alt daimi dişlerin süt dişinin arkasından çıkması aslında sanılanın aksine çok endişelenilecek bir durum değildir. ?Süt dişlerinin kökleri alttaki daimi diş gelmeye başladıkça erimeye başlar. İlk değişen dişler GENELLİKLE ALT ÇENEDEKİ ön dişlerdir, daimi dişler arkadan dil tarafından süt dişinin arkasından görünmeye başlar. Dilin etkisiyle öne doğru gelir. Süt dişini sallar ve kökünü eritir; süt dişi düşer, bu doğal bir süreçtir; çapraşıklığa tek başına neden olmaz. Bazen çene gelişimsel olarak dar olur ve daimi dişler olması gereken yere sığamaz; bu durumda ağızda olmaması gereken bir yere yerleşebilir; süt dişleri de sallanmadan ağızda duruyorsa, o zaman süt dişlerinin çekimi gereklidir. SIKLIKLA çocuk süt dişinin düşmesini -organ kaybı- gibi görüp çiğneme fonksiyonundan kaçındığından, sallanan süt dişinin düşmesi “yılan hikayesine” döner! Bu diş doğal koşullarda çocuğun kendisi tarafından çekilemiyor ise; çekimin özellikle çocuk ruhundan anlayan bir pedodontist tarafından çekilmesi ailenin de çocuğu psikolojik olarak hazırlaması önemlidir. Çekilmesini takiben gelişimsel bir sorun yok ise; daimi diş, çene gelişimi ve dilin itimiyle beraber (ki bu genellikle kendiliğinden gerçekleşir) orjinal pozisyonuna yönlenir. Kısacası böyle bir durumla karşılaştığınızda çocuk diş hekiminize başvurmanız yeterlidir.

 


Cevap Bırakın.

Your email address will not be published. Required fields are marked *






Designed By Strategy Cube

TurkishEnglishGerman
Call Now Button0544 436 30 77