Çocuğum Dişlerini Sıkıyor
-Bazı ebeveynler, çocuklarda yaygın olan bruksizm adı verilen diş gıcırdatma gibi sert sesleri duyar. Bruksizm, dişlerin gıcırdatılması veya çenelerin kenetlenmesi için kullanılan tıbbi terimdir.
😴😴Bruksizm oldukça sık görülmekte ve genellikle derin uyku evrelerinde veya çocuklar stres altındayken ortaya çıkmaktadır.
🧐Biz uzmanlar, bruksizmin neden yapıldığına her zaman emin olamıyoruz. Çünkü;
⚠️Bu konuda belli başlı sebepler vardır;
⚠️Bazı durumlarda, üst ve alt dişler düzgün hizalanmadığı için,
⚠️ Kulak ağrısı veya diş çıkarma gibi ağrıya yanıt olarak (Çocuklar ağrıyı hafifletmenin bir yolu olarak dişlerini gıcırdatabilirler, tıpkı ağrıyan bir kası ovaladıkları gibi.),
⚠️ Barsak sistemindeki kabızlık ya da parazit gibi durumlarda,
⚠️ Solunum sistemindeki alerjik burun tıkanıklıkları, büyümüş geniz eti varlığı gibi aksaklıklarda da diş gıcırdatarak vücut bu bölgedeki rahatsızlığını gidermeye çalışır.
⚠️Stres- genellikle gerginlik veya öfke- diş gıcırdatmanın başka bir nedenidir. Örneğin, bir çocuk okuldaki bir sınav veya rutindeki bir değişiklik (yeni bir kardeş veya yeni bir öğretmen) konusunda endişelenebilir. Ebeveynler ve kardeşlerle tartışmak bile dişleri gıcırdatmaya veya çeneleri sıkmaya neden olacak kadar strese neden olabilir.
⚠️ Hiperaktivitesi olan bazı çocuklarda da bruksizm görülebilir. Ve bazen başka tıbbi sorunları olan (serebral palsi gibi) veya belirli ilaçları alan çocuklar diş gıcırdatabilir.
Diş gıcırdatma ve sıkmanın; çocuğun yüzünü ve çenesi ağrıttığı veya dişlere zarar verdiği durumlarda diş hekimleri özel bir aparat kullanımını önerebilir. Bu aparat çocuğun dişlerine göre biçimlendirilir ve gece koruma amacı ile kullanışır. Sporcular tarafından kullanılan koruyucu ağızlıklara çok benzerdir.
Nedeni ister fiziksel ister psikolojik olsun, gün sonunda çocuklar yatmadan önce ılık bir duş alarak, birkaç dakika rahatlatıcı müzik dinleyerek veya kitap okuyarak, ekran kullanımından uzaklaşarak gün içerisinde yaşadıkları stresten uzaklaşabilirler.