İlk Diş Kontrolü Ne Zaman?
En geç 1 yaşında olmalı ancak doğrusu mümkünse bebek doğduktan hemen sonra bir çocuk diş hekimi tarafından da ağız içinin muayene edilmesidir. Çünkü bazı durumlar bebekle dişli doğabilmektedir. Ya da kısa dil frenilumu nedeniyle bebek emmekte zorlanmaktadır. Bu durum ise annede rahatsızlığa neden olabilmektedir.
Dişleri Ne Zaman Fırçalayalım?
İlk diş çıkar çıkmaz dişler fırçalanmaya başlanmalıdır.
Hangi Yaşta Hangi Fırça? Hangi Diş Macunu? Diş İpi Kullanımı
* Dişler Sürmeden Önce
– Parmak Fırçaları (Doğumu takiben ilk dişler sürene kadar): Temiz bir gazlı bez veya bir parmak fırçası yardımıyla her yemek sonrası ve yatmadan önce diş etleri ve dilin ön kısmı kibar bir şekilde masaj yapılarak fırçalanmalıdır.
– Silikon diş fırçaları (Doğumdan sonraki ilk 9 aylık süreçte): Çocuğunuzun diş fırçalamanın önemini ve nasıl bir uygulama olduğunu bu aktiviteyi eğlenceli bir hale getirecek oyunlar ile öğretmek ilerleyen dönemler için çok önemlidir. Bu tarz diş fırçaları kolaylıkla tutulabilir ve diş eti gibi dokularla temas edebileceği için oldukça yumuşak uçlara sahip olmaları amacıyla tasarlanmışlardır. Silikon diş fırçaları ilk dişler sürdüğünde de kullanılabilirler.
* Dişler Sürdükten Sonra
Manuel Diş Fırçaları:
– Ekstra Yumuşak Tüylü Manuel Diş Fırçaları: 6 ay- 3 yaş arasındaki çocuklar için önerilmekte olup çok yumuşak yapıdadırlar ve bu sayede çocuklar rahatsız olmadan dişlerin kolayca temizlenebilmesi sağlanabilmektedir.
– Yumuşak Tüylü Manuel Diş Fırçaları: 3 yaş – 6 yaş arasındakı çocuklar için ideal fırça tiplerindendir. Dişler üzerindeki plağın ve yemek artıklarının diş eti sınırından uzaklaştırılması konusunda etkili fırçalardır.
Şarj Edilebilir Diş Fırçaları:
Çocuklarda şarj edilebilir diş fırçası kullanımı pek çok kaynakta +3yaş olarak geçmektedir. Bunun başlıca sebebi fırçanın elektronik bir cihaz oluşu ve elektronik cihazların çocuklar tarafından kullanımının güvenli olmayışıdır. Bu durum pilli oyuncakların üzerinde +3 yazması ile benzerdir. Ancak son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda eletrikli fırçaların çocukların diş temizliğinde daha etkili olduklarını göstermiştir. Şarjlı fırçalar ayrıca oral motor uyaranlar konusunda duyusal gelişime katkı sağlamasıdır.
Doğru fırçalama yöntemini kullanan yetişkin gözetiminde 3 yaş altında azı dişleri tamamlanan çocuklarda da kullanımı uygundur. 3 yaş altında şarjlı diş fırçası kullanmak isteyen anne babalar; ilk diş hekimi muayenesinin ardından kendilerini takip eden çocuk diş hekimkerine danışarak yetişkin gözetimşnde kullanabilirler.
🦷Titreşimli-dönme hareketine sahip şarj edilebilir diş fırçası teknolojisinin plağı uzaklaştırmada ve diş eti iltihabını azaltmada manuel diş fırçasından üstün olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
🦷Şarjlı diş fırçalarının aynı zamanda masaj yapma veya fırçalarken dişe veya diş etine basınç yapıldığında uyarma gibi özellikleri vardır. Bu da onları kullanışlı kılan özelliklerdendir.
🦷Diğer yandan da şarjlı diş fırçalarında, ne kadar süre ile dişin fırçalanması gerektiğini gösteren uyarıcıları vardır. Bu da diş bakımını kontrollü bir biçimde yapmak için oldukça önemlidir.
Hem çocuk hem de yetişkinlerin ideal ağız bakımları diş fırçalama ve diş ipi kullanımı birlikte olduğunda gerçekleşmiş olur.
🦷İdeal olan günde 2 defa 2 dk süren diş fırçalamanın yanısıra günde 1 defa tercihen akşamları diş ipi yapılmasıdır.
Böylece diş fırçasının kıllarının ulaşamadığı ve temizleyemediği diş arasındaki bölgelerin temizlenmesi sağlanır.
🦷Ağzında birbirine temas eden 2 adet dişi olan tüm çocuklara kullanımı önerilir. Yani kullanımında yaş açısından bir alt sınır yoktur.
🦷6-7 yaşına gelene kadar sizin yapmanız daha uygun olacaktır. Daha sonra yavaş yavaş kendileri deneyerek el becerisini arttırarak kullanmaya başlayabilir.
🦷6 yaş altındaki çocuklarda sapan şeklinde kesilmiş diş ipi kullanımı daha kolay olacaktır. Ancak sivri kürdan kısmı olan sapan şeklindeki diş iplerinin kürdan kısmının kullanılmaması gerekir. Çocuklara sivri köşesi olmayanların kullanımı daha uygundur.